Més sobre drets (Creative Commons i copyright)

Fa uns dies, Joana es va reunir amb Ignasi Labastida perquè ens assessorés sobre com afegir-hi el registre de Creative Commons (es pot crear el símbol amb els atributs que hi vulgueu assignar des del seu web). Després em va escriure un resum sobre la reunió:

 

Atès que volem intercanviar vídeos amb un MOOC de la UCL a EdX, hauríem de mirar de tenir la mateixa llicència Creative Commons que ells. Ells inauguraran el curs uns mesos més tard.
La llicència més restrictiva és la NC-ND by… (nom s’universitat o del coordinador/equip).  Aquesta llicència no permet l’ús comercial, ni l’obra derivada  i sempre se n’ha de citar el propietari intel·lectual.
També hi ha la NC-SA by… que permet fer-ne altres materials derivats (interessant en el món educatiu), però s’ha de citar amb la mateixa llicència que el material original i per tant, ningú no en podria treure rendiment econòmic. Si no estiguéssim satisfets amb els materials creats i decidim que no hi volem aparèixer, es not demanar que no ens citin,
Finalment, també podem aparèixer amb el ‘by’ directament i donar llibertat d’ús, però seria un pas gros per a un equip que només ha fet una primera edició del curs; és més senzill fer-ho gradualment, des de la llicència més restrictiva a la que ho és menys.
És molt important, que sempre posem la C de copyright en tots els crèdits dels vídeos, no és en absolut contrari a les Llicències CC i ens assegura protecció de cara a futurs usos. S’han produït casos que editorials han volgut publicar MOOCs i si passés això les persones que hauríem d’acceptar-ho seríem l’equip. També ha passat (en altres països) que tercers han obtingut usos comercials a llicències que no ho permetien i això ens autoritzaria legalment a no permetre-ho i que la llei ens empari. També hem de tenir en compte antecedents espanyols: un cas en què  el ministeri no va poder permetre un contracte entre l’editorial i els autors del MOOC perquè no hi apareixien com a autors intel·lectuals. Per tant, Copyright amb els noms dels membres de l’equip arreu: a la pàgina de Coursera i a tots els crèdits dels vídeos
D’aquí 5 o 6 anys ens podríem plantejar penjar els vídeos al dipòsit.ub.edu amb la mateixa llicència que els tindrem en aquesta edició o en una altra, però, en tot cas, d’aquí uns anys quan n’haguem explotat els usos comercials.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s