Cloenda

Estimats lectors del blog,

Tot i que no descarto escriure alguna entrada puntual en un futur sobre qüestions del MOOC que consideri importants (la nostra intenció és millorar-lo per al curs que ve, si tenim recursos, i ja hem elaborat un pressupost d’uns 8.000 euros amb aquest objectiu per a la universitat (no hi ha convocatòria de l’AGAUR, de moment) i, si no, valorarem si podem mantenir-lo), ara escric aquesta entrada com a cloenda del diari, que he escrit regularment des de fa aproximadament un any.

Som a l’equador del curs i estem satisfets de com funciona i de la resposta dels estudiants. Els problemes tècnics i dubtes de les primeres setmanes s’han anat evaporant, avui hem presentat uns quants membres de l’equip i docents del curs els resultats de l’experiència de creació del MOOC a la UCL de Bèlgica, la plataforma on oferim el curs s’ha posat en contacte amb mi i tindrem una reunió al juny i al juliol farem dues sessions d’equip per reflexionar sobre l’experiència i parlar del futur del MOOC. El tanco per poder-me dedicar amb més llibertat a altres qüestions, però tots els escrits seguireu tenint-los disponibles i podeu escriure’m al correu electrònic si hi ha res. Espero que us hagi estat i us segueixi sent útil.

Actualització de setembre de 2015: Vam tenir un bon seguiment del curs fins al final i es van obtenir més de 1.000 certificats. La universitat, els estudiants i els col·laboradors van ser partícipis de l’èxit del curs. De cara a una segona edició vam acordar que s’hauria de millorar la qualitat de so d’alguns vídeos (no s’havien usat els dos canals de so o la càmera analògica no era prou bona en aquests casos). En aquests vídeos, l’àudio se sent bé en la major part d’equips i de sistemes operatius, però no en tots. També vam considerar que s’havien de fer canvis als mòduls 5 i 6 per dotar el curs de més coherència i revisar el sistema d’avaluació com teníem previst. Com que el ritme de treball voluntari per part de l’equip organitzador no era sostenible durant més temps, calia repartir millor les tasques amb l’ajut de professionals (tècnics, sobretot) i becaris. Es va elaborar un pressupost de 8.000 euros amb aquest objectiu i es van iniciar les negociacions amb el Vicerectorat de Política Docent de la universitat. El curs està molt avançat i, amb aquesta quantitat (tinc una proposta senzilla de millora a partir de l’experiència del curs i de les opinions dels estudiants) podríem oferir una segona edició de qualitat que contingués materials nous per als alumnes de la primera edició (volien una segona part, però val més centrar els recursos en el MOOC que tenim). Tenim molt en compte oferir-ne la segona edició en el format nou de Coursera (antic ‘on demand’), que sabem que pot disminuir la interacció dels professors amb els estudiants, però té un web més atractiu, marca una pauta de seguiment del curs malgrat no tancar-lo mai i ofereix la modalitat de pagament (a més de la categoria d’oient gratuïta), de manera que, encara que el preu sigui reduït, volem que la qualitat tècnica estigui a l’alçada del contingut. Ara estem en fase de negociació i, mentrestant, em mantinc a l’espera de com va tot plegat.

Els professors de la UCL comencen una aventura amb un MOOC propi aquest curs que ve i volem seguir mantenint les col·laboracions. Enhorabona!

Actualització 15 de setembre de 2015: Seguim el contacte amb Coursera, que em fa l’efecte que és molt estret amb les universitats catalanes i que està especialment interessada en el nostre MOOC. Destaquen la formació dels professors catalans en creació de cursos MOOC. Jo també hi he fet èmfasi (la formació, els apartats amb recursos en línia que té cada universitat, les jornades de la Generalitat, també la nova plataforma que els agrupa i abans els ajuts econòmics de l’AGAUR), tot i que cal treballar més la infraestructura universitària en el nostre cas i la inversió econòmica, si és viable. M’hauria agradat poder-hi aprofundir més, però no hi havia temps. A més de les novetats dels cursos on demand (he demanat més detalls sobre les figures dels mentors que dinamitzen els fòrums, com es capten i si han funcionat bé en els primers cursos en què hagin participat, però avui he parlat més jo per posar en context la nostra nova interlocutora i perquè pugui aprofundir en reunions posteriors en els temes que ens interessen o preocupen), hem parlat sobre els cursos d’especialització (de nivell preuniversitari, que s’han desenvolupat més en l’àmbit de l’economia, que potser tenen quotes de pagament més altes) i els préstecs (a les universitats) que es fan per a la creació d’aquests cursos en concret, que es busca recuperar a través de les inscripcions. És una qüestió que he pensat que, si més no, valia la pena esmentar per si hi ha universitats que hi puguin estar interessades. Hem quedat que m’informaria més sobre els cursos d’especalització, tot i que el nostre, amb el format actual, no ho seria. També hem quedat que tractaríem les estratègies de màrqueting. M’adono que hi ha moltes novetats en el món dels MOOC, que realment et fan estar al dia. Jo em mantinc al marge del tema fins que no sapiguem si la universitat pot finançar les modificacions que tindríem pendents per a una segona edició, però si m’assabento de novetats ho seguiré documentant al blog sempre que sigui possible. També m’ha agradat saber que, un cop has fet un curs amb Coursera, el desen de manera que puguis recuperar-lo quan vulguis i/o actualitzar-lo encara que sigui anys més tard. Si hi ha segona edició voldríem que fos aviat, de forma continuada (fins que decidim) des de la tador de 2016 si comencéssim ara a treballar-hi, però de totes maneres és bo tenir-ho present.

També vam elaborar l’informe per a l’AGAUR, que lliurarà l’IP del projecte.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s