Volem oferir el MOOC ‘on demand’ (sense data d’inici ni de final) des del primer dia?

La plataforma on allotgem el curs actualment aposta per oferir els MOOC en modalitat oberta, és a dir, amb tots els materials penjats perquè l’alumne faci el curs al seu propi ritme. Jo tinc experiència com a estudiant d’un MOOC d’història de Boston, ofert en una altra plataforma, que deixava oberts des del primer dia i durant uns dos mesos els materials de tot el curs. Però al final, tancava. El cas és que em va anar molt bé no haver-me de sotmetre a terminis setmanals, tanmateix, quan el curs va tancar, m’havia quedat al mòdul 3 (inclòs) de 6, així que ara espero fer-ne la resta la tardor del curs que ve (òbviament no me n’interessava el certificat i ni tan sols recordo si l’oferia).

Des de la tardor que no he cursat cap MOOC com a estudiant, tret d’algun flirteig amb MOOCs de producció catalana que no he tingut temps de seguir de forma continuada. De totes maneres, no eren a Coursera i potser per això no m’havia adonat que ara molts cursos del catàleg tenen una etiqueta que mostren que estan sempre oberts. Divendres passat ens van oferir des de la universitat, que negocia amb la plataforma, impartir el curs en aquesta modalitat. Us copio una part de la meua resposta perquè pot alimentar la reflexió sobre aquest tema.

“Per a aquesta primera edició, hem concebut el curs amb una data d’inici i de final, tal com està anunciat a la matrícula. El nostre MOOC dóna molta importància a la interacció al fòrum del curs, on cada setmana els especialistes revisen/contesten les respostes més votades del fòrum (on es proposa una activitat per setmana/lecture) i a partir d’aquí elaborem un vídeo nou cada setmana d’un minut en què resolem els dubtes més importants. Paral·lelament, la major part dels mòduls compten amb experts en la matèria que dinamitzen un fòrum especialitzat en què es debat sobre el tema de la unitat en relació amb la cultura catalana (per ex. mòdul 5, literatura artúrica, Lourdes Soriano parlarà de les novel·les artúriques a la Corona d’Aragó). A més a més d’això, durant el curs fem dues tutories per videoconferència en modalitat hangout (una a la fi dels primers tres mòduls i una després del mòdul 4).

Per tant, és important tenir en compte que el curs ha estat concebut amb data d’inici i de final. Ara només queden tres setmanes per començar el curs no podríem encarar-ne un canvi de concepció d’aquesta mena.

És també molt important per a nosaltres poder-hi introduir canvis a partir de les millores que detectem que s’hi puguin fer a partir de la primera edició. De fet, ja abans d’obrir-lo he elaborat un llistat d’aspectes que han quedat pendents per limitació de recursos i, que si el curs que ve comptéssim amb un nou ajut de l’AGAUR o d’un altre tipus, podríem aplicar juntament amb el que sorgeixi durant la impartició del MOOC. Hi ha canvis que no permetrien mantenir el curs obert, com per exemple una reestructuració d’un mòdul, el banc den preguntes existent.

En canvi, a partir del moment en què obrim la segona edició del curs sí que seria positiu valorar so volem oferir el curs durant tot l’any, sense data d’inici ni de final (evidentment, ja hi tindríem dubtes resolts de dues edicions, calculo que materials de suport perquè fos més audioguiat com guions/handouts i esquemes que ja contemplàvem per a la segona edició i això no implicaria moderació contínua dels fòrums, que s’hauria de pensar com es gestionen -nosaltres no ens en podríem fer càrrec de manera permanent i a tasca de manteniment del curs derivada de mantenir-lo obert tot l’any hauria de ser gairebé inexistent per als membres de l’equip-). Si no fos així, els costos humans serien massa elevats i els avantatges d’aquesta opció són escassos (si ja preveiem oferir el curs cada any, això amplia poc l’avantatge de fer-lo quan els estudiants vulguin i, de fet, és contraproduent pel que fa al màrqueting: personalment, opino que aquesta modalitat fa que els estudiants ajornin el moment d’apuntar-s’hi perquè tenen temes presencials més urgents, que ja és un dels problemes de la manca de finalització dels MOOCs per part dels estudiants).

[…]

Després de la impartició del curs vindrà l’avaluació de les dades (enquestes dels estudiants, errors detectats, millores) i reunió reflexiva dels membres de l’equip. La impartició continuada, oberta, del curs des del 4 de maig no ho permetria. Almenys no en els termes en què podem assumir-ho i que no afectin les nostres feines”.

ACTUALITZACIÓ BREU DESPRÉS DE LA REUNIÓ AMB COURSERA. Agost de 2015. OPCIÓ ANTIGAMENT ANOMENADA ‘ON DEMAND’, ARA ‘FORMATS NOUS’: La plataforma posa ‘mentors’ a disposició del curs, és a dir, voluntaris que durant uns vuit mesos dinamitzen els fòrums. Si hi ha problemes tècnics, se senyala i Coursera ho revisa, també. Consideren innecessari un informàtic. La nova modalitat permet oferir tots els serveis (professor amb nous vídeos setmanals, interacció dels investigadors al fòrum, hangouts…) un parell de vegades a l’any. Es mantenen els terminis per al lliurament d’exercicis de la mateixa manera. Si un estudiant no pot acomplir el termini, pot passar a l’edició següent del curs, que comença just quan s’acaba l’anterior. Aquesta modalitat va lligada a l’oferiment de ‘verified certificates’ i sembla la nova aposta de Coursera. Solen costar uns 49 dòlars, perquè es paga pel certificat, no pel curs, i es reparteix a parts iguals entre la universitat i la plataforma. Hi ha beques per als estudiants que no s’ho poden permetre. L’emissió dels certificats funciona igual que els Statement of Accomplishment, en el sentit que no es necessita que hi participi la secretaria de la universitat, tal com ho he entès. També pots cursar-los de manera gratuïta sense certificat ni Statement of Accomplishment. Coursera s’encarrega de fer el trasllat a la plataforma amb el format nou, que és visualment més atractiva.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s