Podem usar una llicència Creative Commons per al nostre MOOC?

Darrerament, com sabeu, he demanat suport institucional perquè un especialista revisi que citem les imatges utilitzades als vídeos d’acord amb el que demana la llicència Creative Commons que té assignada. Tot i que tenim en compte les especificacions dels diferents tipus de llicència, l’equip no té una formació especialitzada en aquest tema i no només voldríem rebre assessorament, sinó que voldríem que es fes una revisió de l’ús i la citació d’aquests materials, un per un. Hi ha diverses imatges que es poden reutilitzar amb la condició que el producte final que en derivi tingui assignada una llicència similar (és a dir, pel que fa a la còpia, manipulació i reproducció dels materials).

Des que vaig presentar la proposta de MOOC vaig tenir clar que, si era possible, volia que els materials del curs estiguessin a disposició de tothom, en accés obert. De fet, va ser un dels consells que ens van donar a la Jornada sobre MOOCs que es va celebrar a la UPF a la primavera del curs passat. Com sabeu, volem oferir el curs des de Coursera i, tot i que he remenat el web (encara no hi tenim accés com a professors, però ja hem demanat a la universitat que ho gestioni per treballar-hi des del començament de gener) i he fet cerques a Internet, no em queda clar si hi ha cap restricció pel que fa a compartir materials oferts a través de la seua plataforma. Així que els passos que he seguit són:

a) contactar amb la secció de drets de Coursera (n’hi ha una adreça a l’apartat de contacte). De moment n’he rebut una resposta automàtica que no m’ha ajudat a resoldre el dubte,

b) he escrit tant a Coursera com a diversos experts en la matèria a través de Twitter per formular la mateixa pregunta,

c) he escrit als responsables de MOOCs de la universitat,

d) m’he posat en contacte amb un dels professors de la UAB que han impartit MOOCs a través de Coursera.

Tenim un document d’instruccions sobre com crear el curs a Coursera, un cop tinguem l’alta, però no hi ha cap apartat dedicat a aquest tema, també l’he repassat sense èxit.

Així que ara us toca a vosaltres, si n’esteu assabentats, podem usar llicències Creative Commons en un curs ofert a Cousera? De quins tipus? Amb qui podríem contactar? Moltes gràcies!

ACTUALITZACIÓ: Efectivament, es pot utilitzar aquest tipus de llicència. La universitat, com a propietària del MOOC, hi té l’última paraula.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s