Els primers vídeos

Darrerament ja us havia comentat que estem enregistrant els vídeos del curs. De fet, al final d’aquest mes ja tindrem tots els mòduls rodats a la UB, tret del mòdul 4, que l’enregistre a la Université catholique de Louvain i d’una part del mòdul 6, que tracta sobre el suposat Graal de Lleó i que es gravarà allà. Encara que per raons de calendari no teníem previst penjar els vídeos i la resta de materials al web de Coursera fins al desembre (prou mesos abans de començar el curs per poder revisar-ne tots els enllaços, crear-hi tots els continguts, familiaritzar-nos amb la plataforma, usar les enquestes, preparar els mòduls, programar l’enviament dels correus setmanals, etc.) la persona de l’organització que s’ocupa de fer de conductora del curs (és a dir, la cara visible del curs) realitza una estada de recerca durant els propers mesos, així que ja us podeu imaginar que hem adaptat la programació de la creació del MOOC perquè això no ens afectés gaire. El desplegament logístic també ha estat important: tres persones, 4h. per gravar 4 vídeos de sis minuts, reserves de l’equip audiovisual, dels espais (de moment hem enregistrat a la Biblioteca de Reserva de la UB, al claustre de Lletres de la universitat, al Museu d’Història, al Museu Marítim i ara busquem espais per a als propers enregistraments, amb poc temps, així que si teniu ofertes, parlem-ne!

Des dels primers vídeos que vam enregistrar per al mòdul 5, hem detectat errors que mirem de no reproduir als altres vídeos, a més de qüestions tècniques, altres com evitar talls dins d’un mateix paràgraf o moure’s ràpidament després d’haver acabat de parlar sense deixar uns segons en què restes callat i aleshores la càmera s’apaga o fer una pausa abans del moment en què a postproducció hi introduiran una imatge. El Pau ha fet un bon llistat sistemàtic d’errors que s’han d’evitar en gravar i tots dos hem fet el mateix amb uns paràmetres d’edició dels nostres vídeos.

I és que, alhora, estem a la fase de postproducció dels vídeos del mòdul 5, la major part dels quals vam enregistrar abans de l’estiu (abans que jo me n’anés, també). Ja sabeu iique tenim una becària que ens ajuda en l’edició dels vídeos. Fins ara ella ha assumit íntegrament l’edició dels vídeos del mòdul 5. Anteriorment vaig explicar que els nostres guions de vídeos (que ja inclouen informació sobre el lloc on van les il·lustracions, la descripció de les imatges i de les paraules que volem que apareguin sobreimpreses a la pantalla) els convertíem en guions tècnics en un Excel que compartim a la carpeta d’edició del Drive, de la qual s’ocupa la Conxi, la becària d’edició de vídeos. Hem vist que en aquest guió hi faltava clarament un apartat per a les paraules sobreescrites (volem que apareguin a la pantalla, com si fos una pissarra, el títol de les obres, els noms dels autors, expressions en altres llengües…). També calia deixar clar el tipus de lletres que usaríem (les lletres amb ombres i difuminats dificulten la lectura), els refosos en negres per als canvis de pantalla, ens hem adonat que havíem de fer encaixar molt millor els dibuixos en slow motion amb el temps real en què el docent parla (hem hagut de fer-hi retalls en alguns casos i mirar molt bé on s’introdueix el dibuix perquè ha d’ajudar a entendre el missatge, no ha de despistar l’estudiant i nosaltres no usem tot el vídeo sencer amb il·lustracions, sinó que alternem). I, sobretot, havíem d’assegurar-nos que tot estava en anglès i que no hi quedava cap nota que haguéssim escrit en català, com ara els títols d’apartats com la bibliografia, que situem amb un enllaç al final de cada mòdul. I encara, que els crèdits del vídeo fossin correctes: en el nostre cas, com que seguim el model d’una professora que explica el primer i darrer vídeos de cada mòdul com a fil conductor del curs, això implica que ella parli d’art, de literatura, d’història… també amb guions d’altres professors i ha de quedar molt clar als crèdits qui és l’autor de l’escrit, qui l’ha adaptat al format de vídeo en cas que hagi estat necessari (el responsable de cada mòdul, de fet, és qui ho fa), qui és la veu i assessora lingüística del text, la il·lustradora i l’animadora, on hem rodat la peça, el nom dels tres organitzadors del curs: ARDIT, IRCVM i el Màster en Cultures Medievals. Pel que fa a la Universitat de Barcelona, sempre obrim els vídeos amb la plantilla institucional que han preparat per als MOOCs. La complexitat del MOOC queda reduïda a uns paràmetres clars que, a partir dels primers vídeos, podem sistematitzar.

Actualment, hem fet dues revisions dels vídeos del mòdul 5 i en caldrà una tercera per assegurar-nos que és correcte. Els revisem cada vegada el Pau, que s’ocupa amb la Joana de l’àrea tecnològica, i jo mateixa. La becària d’edició fa els canvis.

Aquesta setmana he redactat un esbós de la proposta de promoció del vídeo i la setmana que ve el David, que ha iniciat un contacte amb BCNTurisme per reservar altres espais de gravació més endavant, farà un calendari per a les publicacions diàries del Facebook i el Twitter, que són les xarxes socials que hem triat utilitzar per difondre el curs a mitjan desembre. Al gener volem obrir les inscripcions i impartir-lo al maig.

També estem mirant que una col·laboradora comenci a traduir els guions del mòdul 1 en català i castellà per oferir subtítols en aquestes llengües, a més de l’anglès.

Mentrestant, fem front als reptes econòmics d’un MOOC que ara mateix funciona sense pressupost ni retribucions econòmiques. Si necessiteu orientacions sobre com aconseguir recursos, comenteu.

Darrera actualització sobre els membres de l’equip organitzador del MOOC ‘Magic in the Middle Ages’: Gemma Pellissa Prades (coord.), Delfina-Isabel Nieto Isabel, Joana Palau, Pau Castell i David Carrillo Rangel.
Becària d’edició: Conxi Duro.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s