Recomanacions sobre l’edició de vídeos MOOC

Com us vaig dir, aquestes setmanes s’ha incorporat una becària a treballar amb nosaltres, Conxi Duro, i si puc escriure aquesta entrada és gràcies a la feina que està fent i a les observacions que ha compartit amb nosaltres.

En cap moment no vam pensar que això d’editar vídeos fos bufar i fer ampolles, però comptar dins de l’equip amb persones que hi han treballat abans era un avantatge. De totes maneres, poc em podia imaginar la feina de planificació que encara queda per fer un cop ja tenim:

a) el guió definitiu en anglès,

b) els vídeos enregistrats (però no editats),

c) personal i programes d’edició,

d) els guions amb la pauta, paràgraf per paràgraf, sobre quines il·lustracions o imatges es mostraran en aquell moment i la descripció del que veurà l’estudiant a vídeo final.

La primera recomanació que us faria i que nosaltres no vam tenir en compte en aquest primer mòdul per desconeixement és que: un cop hagueu de començar l’edició, tingueu-ho tot a punt. I a punt vol dir que, a més d’haver aconseguit els drets de les imatges que fareu servir (fet), tingueu també amanides les il·lustracions que heu preparat per als vídeos. En el nostre cas la il·lustradora no podrà tenir els dibuixos fins al setembre i això vol dir que, si bé ara ja es poden enllaçar les diferents preses en un sol vídeo, encara falta la tasca d’edició final. Els subtítols, com vaig dir, s’hi afegiran des de la pataforma Coursera.

Una de les primeres tasques que va bé fer per preparar l’edició és el “guió tècnic”, que Conxi Duro ens ha preparat en un Excel. Hi ha un guió per mòdul, de manera que s’hi creen les columnes: núm. de mòdul, text del guió literari (ho haureu d’anar separant per paràgrafs per fer-ho coincidir amb la descripció de les imatges, la música, les transicions de moviment… A més, indiqueu si es tracta d’una veu en off o no, si és que no, vol dir que a les notes visuals hi aareixerà el bust del professor parlant), notes visuals (inclosos els tests d’avaluació que han d’aparèixer a la pantalla a mitjan vídeo i el número de la presa de vídeo utilitzada), grafisme del text (tipus de lletra, què hi ha de dir quan surt un professor a la pantalla, títols i subtítols). A les files de les graelles de l’Excel s’hi marquen els diferents guions del mateix mòdul i cada quadrat es va correspondre a un paràgraf o passatge del text.

Això vol dir posar en un sol document tots els materials que ja teníeu elaborats, en una versió definitiva i sincronitzats, per facilitar l’edició del vídeo. Ara estem buscant música medieval lliure de drets per utilitzar-la al curs.

Tots aquests materials de treball, un cop el curs funcioni, voldria informar-me sobre si podem compartir-los o publicar-los en una llicència Creative Commons perquè tingueu exemples de tots els documents que hem confeccionat per al MOOC.

Hi ha altres suggeriments, molt útils, que Conxi Duro ha compartit amb nosaltres a partir de l’anàlisi dels primers vídeos, que aplicarem d’ara endavant:

– Cal controlar la inclinació de la càmera quan s’enregistra.

– És molt important que les mans del professor sempre es vegin perquè afegeixen expressivitat.

– Si la llum és massa dura, crea ombres poc favorables al rostre i la direcció zenital no hi ajuda. Solució: cartolina blanca o porexpan com a reflector.

Compartiu l’experiència en l’enregistrament de vídeos i en edició. Què us va parèixer el vídeo de presentació?

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s