Benvinguts a Diari d’un MOOC!

Benvinguts a Diari d’un MOOC, el blog on Noemi i jo explicarem quins passos seguim per crear un MOOC des d’una universitat catalana, en el nostre cas la Universitat de Barcelona.

El projecte de plantejar un MOOC va sorgir fa uns mesos. El juliol passat (ara fa gairebé un any) se’m va acabar la beca predoctoral de la qual gaudia i tot just havia dipositat la tesi doctoral, així que vaig pensar que, a més de buscar feina, m’inscriuria en algun curs en línia, els famosos MOOC. Al cap de no-res ja m’havia registrat a les plataformes Coursera i EdX i fins i tot m’havia matriculat a un grapat de cursos que començaven a partir del setembre. Finalment, vaig fer sort i vaig poder continuar a la universitat, ara com a professora associada, amb una assignatura que encara no havia impartit. Com us deveu imaginar, no em va quedar gaire temps per als MOOC. Així que no en vaig acabar cap, ni el d’arquitectura ni el de com parlar en públic, el de lideratge, el de les grans preguntes de la filosofia, el de les cartes de sant Pau… però de tots n’he extret algun ensenyament pràctic sobre com fer (o què no fer) si presentes un MOOC.

Al gener, l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona oferia, entre els cursos de formació per al professorat universitari, el curs 23 claus per muntar un MOOC, perquè tingui èxit i per gaudir-ne, impartit per Miquel Duran i Sílvia Simon. Els professors van crear una Viquipèdia molt útil sobre el tema i ens van demanar que elaboréssim una proposta de MOOC. Aquí va néixer el MOOC Magic in the Middle Ages, en el qual estem treballant actualment i que preparem des de la UB. Partia de la idea que havíem tingut ARDIT Cultures Medievals de presentar un curs sobre la màgia a l’Edat Mitjana des d’una perspectiva interdisciplinària com a curs de lliure elecció (que finalment no vam dur a terme). El vaig proposar a la Junta d’ARDIT i ens el van aprovar. Actualment, a més, compta amb el suport i la col·laboració de l’IRCVM i el Màster en Cultures Medievals, a més de la universitat. L’havíem de començar a preparar el curs que ve, però finalment, per circumstàncies diverses, vam fer el pas al març.

Ja han passat uns mesos, tenim un equip organitzador amb Pau Castell i Joana Palau que co-coordinem nosaltres dues, el pla docent acabat, hem començat a gravar el mòdul de literatura (el cinquè) i… de moment funcionem amb un pressupost zero, que ens agradaria que augmentés per poder cobrir certes despeses que preveiem, però ja sentim que hem avançat molt! Avui, en sortir d’una reunió en què m’han plantejat deixar constància dels passos que anem seguint en la creació del MOOC (sobretot qüestions pràctiques, amb qui he de parlar? com aconsegueixo una càmera si no tinc diners? i finançament? amb quines plataformes treballa la UB? o es pot gravar amb el mòbil? com hem solucionat les qüestions lingüístiques a l’hora d’impartir un MOOC en anglès? Com coordines un equip de docents de diferents disciplines i nivells d’anglès? Qui apareix al vídeo?).

Som conscients que tenim moltes entrades endarrerides i encara més feina, però a poc a poc ho anirem penjant i documentant tot, passos en fals inclosos. Esperem que us sigui útil i pregunteu el que no s’entengui. Us deixo un darrer vincle i un consell: si us aventureu a fer un MOOC, que sigui perquè creieu en el projecte i esteu disposats a invertir-hi temps!

 

P.S. De recursos, manuals i materials sobre com fer un MOOC (durada de vídeos, llengua, estructura…) n’hi ha molts. Nosaltres ens centrarem en la pròpia experiència i en el que d’entrada ens feia més respecte: conèixer el context institucional, saber què ens pot oferir i què hi podem aportar i consells pràctics, molt pràctics!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s